Funderar du på att börja spela med över/under spel eller vill du bara lära dig lite mer om det och hur du lättare kan säkra dina vinster? Då har du kommit helt rätt. I den här artikeln kommer du få lära dig hur du lättare kan säkra dina vinster, hur du räknar ut sannolikheten för vinst, hur du kan hålla koll på din spelbudget och en hel del annat.

Vad är över/under spel?

Över/under spel betyder att det har satts ett visst antal mål eller poäng för spelet och då kan man satsa på att antingen mer (över) eller mindre (under) mål kommer läggas under spelet. De poäng som bestäms sätts av bookmakern och hänvisas alltid till det totala antal mål som läggs under spelet för varje lag.

Vilka sport genrer spelar man över/under?

Över/under spel är en typ av spel som man kan hitta i en stor mängd spelgenrer som exempel finns de ti ishockey, fotboll, basket, tennis etc. När det kommer till fotboll handlar det ofta om hur många poäng under/över som sätts från den mängd poäng bookmakern har satt. Det finns allt från fulltid och dubbelchans till antal mål, antal hönor och antal gult kort. Det varier helt enkelt beroende på vilken sport det handlar om i över/under spel.

Hur går över/under spel till?

Som sagt finns det många olika sporter där man kan använda över/under spel. Man räknar då antingen mål, ser oddsen inte så bra ut på fulltid kan man alltid lägga spelet på hur många mål det blir. Den allra vanligaste sporten att spela över/under spel på är fotboll. Ett exempel på hur över/under spel är IFk möter Gais. Då kan spelbolagen erbjuda odds på matchen ifall matchen kommer sluta med över spel, det vill säga 2,5 (3 mål eller fler) eller om det slutar med under spel, 2,5 alltså 2 mål eller färre. Så ifall du spelade på att matchen slutar över vinne du om det blir 3 mål eller fler och om du spelade på under vinner du om den slutade med 2 mål eller färre. Ifall du skulle förlora kallas det då för oflyt.

Hur börjar man?

Om du tycker att över/under spel verkar intressant och som något du vill testa på finns det några viktiga faktorer att tänka på. En utav dem är att alltid se till att ha ett startkapital som du själv har tjänat ihop, låna aldrig pengar från någon för att kunna betta. Det kan sluta i stora skulder istället för vinster. Se äve till att de pengar du använder är pengar som du har råd att förlora. När du väl har gjort det här kan du börja ta en titt på de olika över/under spel du kan börja betta på och satsa dina pengar. Se till att det har en bra insättningsbonus eller välkomstpaket. På det viset kommer du få en bättre första upplevelse med bettande.

Vad betyder 2,5 och 1,5 mål?

Vad menas med under 2,5 mål? Jo det betyder att matchen slutade med max 2 mål som högsta eller färre än så. Medan 1,5 mål betyder att det inte får blir fler mål än ett i matchen. Vilket är bra att spela på i målsnåla matcher, alltså matcher där de två lagen båda har väldigt bra försvar ska spela mot varandra.

Vad man bör tänka på:

När man spelar på över/under spel finns det en hel del att tänka på. Något extremt viktigt att titta på när man väl ska betta på över/under spel är såklart hur många mål laget man väljer har gjort det senaste. Men det finns även många andra faktorer som spelar en stor roll. Exempelvis är det viktigt att veta lagets dagsform och deras statistik över en längre period. Om de spelar på bortaplan eller hemmaplan är även en viktig del då möjligheten finns att det kan påverka hur väl de presterar. Det är även bra att ta reda på hur många mål laget har lagt i varje match eftersom att det kan vara vilseledande att endast titta på en specifik period. Laget kanske har vunnit i flertal matcher men även haft svårt med målskytte i andra. Då är det bra att räkna om deras genomsnitt med detta i åtanke då det kan ändra siffrorna.

Viktiga delar i över/under spel:

Det första man bör göra när man ska spela över/under spel är att ta reda på lagets genomsnittliga antal mål per match. Det kan du göra genom att söka upp information om det lag du tänker betta på. Det genomsnittliga antal mål per match ger dig en överblick till hur väl de kommer prestera. Men du borde inte endast ta reda på det genomsnittliga mål per match för det lag du ska betta på utan det är viktigt att ta reda på motståndarnas genomsnitt med. Efter det är gjort är andra steget att beräkna sannolikheterna. Det här kan man enkelt göra med hjälp av John Haighs tabell som han har satt ihop i sin bok “Taking chances”. Du behöver inte boken för att hitta den här tabellen utan en simpel sökning på google för “John Haigh tabell taking chances” kan du enkelt hitta tabellen. Där ingår sannolikheten för att ett lag ska göra 0, 1 , 2 , 3 eller 4 mål per match baserat på deras genomsnittliga antal mål per match. Efter det steget är klart kommer vi till steg 3, här måste du beräkna vilka odds som är värda att spela på. För att göra det kan du använda den enkla formeln “Decimalodds = 100 / sannolikheten” för att konvertera sannolikheten till decimalodds. Det svar du får garanterar såklart inte vinsten men ger dig snarare en bra överblick till de odds du bör spela för största chansen till vinst.

Vad ska man spela på?

När man väljer lag bör man även titta på eventuella skador som kan ske under matchen för båda lag. Samtidigt bör man titta på inbördes möten under matchen då det här är två faktorer som ka påverka spelet något extremt mycket. Tänk därför alltid på att inte lägga för mycket när du betar då det kan gå i back. Så även om oddsen är höga och det ser ut som en enkel vinn är det alltid en chans att det inte blir så.

Ord du bör känna till är du börjar:

  • Odds = storleksförhållandet mellan vinst och insats.
  • Bonus = Det spelbolaget erbjuder till nya spelare för att locka in nya kunder.
  • Över/Under spel = Att spela på hur många mål det blir i matchen.

Budget:

Att hålla koll på både sina vinster och sina förluster är extremt viktigt för att veta att du inte spelar över din budget. De flesta spelbolag har en funktion där du kan gå in och kolla det här själv men om du spelar utan ett bolag är det bra att skriva ner det varje gång du har spelat. Men om du har ett spelbolag du kan gå in och kolla det här på är det ändå väldigt viktigt att skriva ner det här själv då du inte alltid kan förlita dig på spelbolaget. Därför är det bra att göra en speldagbok så du enkelt kan få en överblick på ditt spelande och hur mycket pengar du har satsat på det, hur mycket du har vunnit och hur mycket du har förlorat.

Det här är extremt viktigt att tänka på när det komme till över/under spel då det är enkelt att satsa för mycket och förlora för mycket. Så om du vill bli en stor vinnare måste du låta det ske gradvis, börja då med en mindre summa eller ett säkert bet för att inte riskera för stora förluster. Hantera alltså din spelkassa ansvarsfullt.

Sammanfattning:

Om du väljer att gå med i ett spelbolag eller börja betta på över/under spel är det alltid viktigt att tänka på hur du hanterar dina pengar då det kan sluta illa annars. Se även till att aldrig låna pengar från någon för att kunna spela då du bara hamnar i skulder och de skulder blir större om du skulle förlora pengarna du har satsat. Skriv även ner en speldagbok för att lättare kunna hålla koll på dina vinster och förluster och för att se till så att du inte överskrider din budget.

Över/Under spel handlar om att betta på antal mål, gula kort, och en hel del andra alternativ, som kommer läggas under en match. Det går att spela över/under spel i många olika sporet så som fotboll, ishockey, mma, boxning och tennis. Och majoriteten av tiden handlar det om att betta på att matchen slutar med 2,5 över eller under. Om det är en målsnål match är det endast över eller under 1,5 som gäller.

Se till att innan du lägger ditt bett på ett lag, att du söker upp och tar reda på all information du behöver. Alltså sådant som deras genomsnittliga antal mål, sannolikheten för vinst, hur stora odds du bör lägga etc. Men ta även reda på samma information om motståndare laget då det säkrar din chans för vinst mycket mer. Se även till att göra dina research om över/under spel innan du börjar och att lära dig de ord du bör veta för att klara dig under ett spel.

Tänk på att betting ska vara kul och att man ska aldrig spela för mer än man har råd att förlora. Känner du dig minsta osäker så vill vi på 5spades rekommendera dig att gå in på Stödlinjen och ta del av informationen. Lycka till