Europatipset

Om Europatips

År 1993 lanserades Europatips då hette det Italienska Stryktipset, eftersom matcherna endast kom från Italien. 2004 bytte Svenska spel namn till Europatipset och då var även andra toppligor i Europa med. Svenska Spel började då erbjuda fler matcher på kupongerna och ett år senare bestämde man sig även att införa en extra omgång av Europatipset.

Spela på Europa tips

I Europatipset tipparman utfallet av 13 europeiska matcher som Svenska Spel väljer ut inför varje omgång. Genom att markera på Europatipsets kupong väljer du hur du ska spela, du får kuponger från antingen via ett spelombud eller via Svenska Spels hemsida. På kupongen kommer du se att varje match har tre alternativa utfall:

1 = Hemmalaget vinner matchen

X = Matchen slutar oavgjort

2 = Bortalaget vinner matchen

Hur du fyller i din kupong

När det väl är dags att fylla i Europatips-kupongen så kan du välja om du vill använda dig av enkelspel eller ett av dom olika systemen. Valet påverkar dina chanser till vinst men även priset när du lämnar in din kupong.

Skapa en enkelrad med Europatipset

Om du väljer att spela med endast ett tecken för varje match så kallas det för att du spikar matcherna och att du spelar en enkelrad. Detta innebär att du enbart får tippa ett resultat för varje match och att din radinsats kommer att vara 1 kr. Om du lämnar in din kupong hos ett spelombud kommer det att krävas att du minst spelar två enkelrader och ditt pris kommer då att minst vara 2 kr. Om du spelar via Svenska spels hemsida räcker det med 1 enkelrad.

Halvgardera din kupong med Europatipset

Du kan även gardera dina spel, vilket ökar dina chanser till vinst, vilket betyder att du kan välja ett antal matcher där du markerar mer än ett tecken. Detta kallas för halvgardering och helgardering. Genom att halvgardera en match så markerar du två tecken – 1X, X2 eller 12. Detta ökar dina chanser till vinst men priset för kupongen kommer bli högre. När du halvgarderar en match så dubblas din radinsats.

Helgardera din kupong med Europatipset

När du helgarderar en match så tippar du på alla resultat vilket innebär att du markerar 1X2. Detta garanterar dig till vinst men priset kommer bli högre. För varje helgardering du gör tripplas din radinsats.

Europatipset – Vad är ett M-system?

Enkelrad och M-system är mycket likt, det är inte alls svårt att fylla i ett M-system. Du fyller i din kupong på samma sätt som om du skulle spela ett enkelspel men med ett M-system har du möjligheten att gardera matcher på din aktuella kupong och då förbättra dina chanser till 13 rätt. Nackdelen med att spela ett M-system är att radinsatsen på din Europatips-kupong kommer bli dyrare.

Europatipset – Vad är ett R-system?

Ett R-system räknar Svenska Spel automatiskt ut några nyckelrader som du måste förhålla dig till. Ett R-system kan t.ex. heta R-0-7-16 vilket innebär att din radinsats kommer vara 16 kr och att du får använda dig av 7 stycken halvgarderingar. Många tycker det är komplicerat att rätta ett R-system vilket har gjort att R-system inte är ett lika populärt system som M-system.

Europatipset – Vad är ett U-system?

Ett U-system påminner om ett R-system men skiljer sig på så sätt att du kan påverka teckenfördelningen på nyckelraderna genom att sätta ett utgångstecken på dina garderingar. T.ex. kan du välja ett U-system som heter U-3-6-20 och som betyder att du får helgardera 3 matcher och halvgardera sex matcher i ett system med 20 rader. Därefter ska du markera ett utgångstecken för dom 9 matcher som du har garderat.

Xperten – Ett snabbspel perfekt för nybörjare av Europatipset

Xperten är ett mycket snabbt spel från Svenska Spel som erbjuder kunden färdigtippade rader på bl.a. Europatipset. Det är 10 stycken experter kombinerat med “data” som då sätter ihop dina rader. Många som inte känner sig så insatta i europatips föredrar att spela med Xperten.

Europatipset spelstopp

Europatipset spelas varje vecka men till skillnad från Stryktipset finns inte några bestämda speldagar. För det mesta spelas Europatipset på onsdagar och söndagar men det gäller att vara vaksam då Svenska Spel kan välja att ha en omgång Europatipset på någon av de andra veckodagarna. På grund av det här finns det inget bestämt Europatipset spelstopp. Det är däremot bestämt att kupongen måste vara inlämnad minst en minut innan den första matchen på Europatipset startar

Europatipset live

De flesta brukar följa Europatipset live. Det är lite extra spänning att välja ut en match att titta på och sedan följa de andra via notiserna som kommer under matcherna.

Europatipset – Vad är Tendenslottning?

Tendenslottning sker när matcher på din Europatips-kupong är inställda. Svenska Spel ser till att direkt efter spelstopp ta fram ett resultat ifall en av dom 13 matcherna blir inställda som då blir slutresultatet. Tio Tidningars Tips har en betydande roll i hur den inställda matchen ska sluta då 10 förhandstips sammanställs i ett protokoll. Svenska Spel har däremot bestämt att slutresultatet för den inställda matchen inte enbarts ska bestämmas av Tio Tidningars Tips. Svenska Spel har därför bestämt att den inställda matchen får en fast tilldelning där varje tecken får två enheter med lottningshjulet.

Hur fungerar Europatipset?

Europatipset är likt Stryktipset, då man tippar på utfallet av 13 utvalda matcher. De flesta matcher brukar vara från toppligorna i Europa men i vissa fall kan det även vara ligor utanför Europa.. För att skapa din rad markerar du varje rad utefter hur du tror matchen kommer sluta. Det gör du genom att markera 1, X eller 2. 1 = Hemmalaget vinner matchen X = Matchen slutar oavgjort 2 = Bortalaget vinner matchen

Vad kostar Europatipset?

Priset på din kupong beror på hur många tecken du använder. Om du endast att fylla i ett tecken per match kommer din rad kosta 1 krona. Väljer du däremot att addera halvgarderingar eller helgarderingar kommer priset att öka. Halvgarderar du, dubblas din radinsats. För varje match som du helgarderar, tripplas din radinsats.