Allt du behöver veta om NFL - av Marcus Andersson

2019-09-16 18:19

Amerikansk Fotboll 101

Hej alla härliga 5 Spades medlemmar.
Som många redan vet är 5 Spades en av Sveriges största betting communities och ständigt växande.
Det är då med en enorm stolthet jag nu tagit över rekandet i NFL.
Jag tänkte med denna artikeln ge lite ljus över vad Amerkansk Fotboll är så att fler kan få upp intresset över denna underbara sport.

Amerikansk Fotboll (Kommer benämna det som AF) är den populäraste sporten att titta på i USA, tätt följt av Baseboll och Basket.
Den första matchen i AF spelades redan i mitten av 1800- talet och har nu utvecklats till den mest omtyckta sporten i USA.
Det är 32 lag i NFL och man är likt NHL och andra ligor uppdelade i 2 delar, NFC och AFC, i dessa delar är det också uppdelat i Nord, Syd, West och Öst.
Säsongen spelas under Hösten och Vintern och den stora finalen, Super Bowl, spelas alltid på första söndagen i Februari (2019s Super Bowl sågs av ca 149 Miljoner Amerikanare).
I grundserien har varje lag 16 matcher och i NFL har man den primära speldagen på söndagar och oftast är det runt 10 – 15 matcher som spelas på olika tider (mest pga tidszonerna) denna dag.
Tyvärr har inte sporten haft samma slagkraft i resten av världen som i Nord och Syd Amerika så därför kommer den här artikeln ge er läsare en liten genomgång i Regler, Termer och Taktik.

Jag vill påminna om att detta är min första artikel jag komponerar så ha överseende med att den kan vara hackig!

Låt mig presentera mig själv innan vi börjar genomgången.
Mitt namn är Marcus Andersson, Jag spelar själv AF och har lirat i ca 5 säsonger.
Min främsta position är som Slot Receiver men spelar även FS och QB om det behövs.
Jag är en statistiknörd som gärna spenderar kvällar bläddrandes på NFLs hemsidor och det är också så jag baserar många av mina spel.
Jag har hållt på med gambling i större delen av mitt liv och är nu glad att ta nästa steg och bli en seriös rekare hos 5Spades.

Amerikansk Fotboll – Hur spelar man

Amerikansk fotboll är ett positionsspel och går ut på att vinna mark och göra poäng genom att föra bollen framåt in i motståndaren END ZONE (målområde) för en Touchdown eller genom att göra ett så kallat FIELD GOAL (sparkmål) Laget som innehar bollen har fyra försök, downs, att förflytta sig minst tio yards. Om laget når tio yards eller mer så börjar de om på den platsen med fyra nya försök för att nå ytterligare minst 10 yards och så vidare. Ett bra tips är att tidigt lokalisera kedjelaget, vilka är de som håll upp orangua pinnar eller stolpar (ca 2m höga) som markerar var 10 yards börjar och hur långt laget ska nå.

Amerikansk Fotboll – Regler

Det finns en hel hög med regler i AF likt många andra sporter men jag undrar om inte AF är en av dom mest komplicerade sporterna när man slår ihop reglerna med den stora manskapstruppen den fysiska kontakten och all taktik som ständigt ändas under en match. Jag ska nu försöka reda ut dom vanligaste reglerna:

Interception

Om motståndarlaget lyckas bryta en passning och fånga bollen innan bollen träffar gräset övertar de turen att anfalla. Vid en interception kan även här det defensiva laget göra en touchdown om inte det stoppas av Offensiva laget. Detta är tillsammans med safetyfumble recovery och sack bland det mest spektakulära det defensiva laget kan åstadkomma.

Regelbrott

Trots att amerikansk fotboll är en tacklingssport så har spelarna massvis med direktiv under spelet. Det är inte tillåtet att knäa, sparka eller slå en motståndare eller tackla honom när spelet är avblåst. Det är heller inte tillåtet att ta tag i en motståndarens ansiktsgaller. Andra viktiga regelbrott är "False start", "Encroachment" som båda handlar om att Anfall eller Försvar startar för tidigt och går över Line of Scrimmage (Den osynliga linjen där bollen ligger vid start av ett spel). Efter att spelet satts igång är dom vanligaste flaggorna "Pass Interference" - Då en anfallande eller försvarande spelare stör motståndaren så att den inte kan utföra sin uppgift, så som att fånga en pass eller springa sin rout. 
"Holding" och "Block in the back" är vanliga flaggor som främst brukar ske mellan linjespelare och handlar precis som namnen indikerar om att man felaktigt hållt fast någon eller blockat någon i ryggen. 

Flagga

Straffen för regelbrott drabbar laget mer än spelaren (det finns inga kort eller tvåminutersutvisningar), och detta kan vara en förlust av yards (5, 10 eller 15) och/eller förlust av försök. Det finns även så kallade blow and throws, det är när något av lagen begår ett regelbrott innan spelet har satts igång. Vissa brott bestraffas med matchstraff men detta är sällsynt. För att visa när ett regelbrott har förekommit kastar den domare som iakttagit brottet en "flagga". Flaggan markerar var regelbrottet skedde.

Amerikansk Fotboll – Lagdelar

I ett AF lag har man lov att ha 53 man på sin Roster (Spelarlista). laget är uppdelat i 3 olika delar. Först har man ett Offense, Det är som ni kan gissa dessa spelare som ska producera poäng och Touchdowns. Sen har man ett Defence, Det är dessa som ska förhindra motståndarens Offense att göra poäng och Touchdowns. Sista lagdelen är Special Teams, Dessa är inne när man ska göra en Kick Off, Punta eller försöka göra en Field Goal. Termer kommer vi gå igenom senare så var inte oroliga om det verkar förvirrande.

Offense: Varje lagdel får starta 11 man på planen. På offense har man först sin Offensiva linje (OL), Detta är dom stora grabbarna som får bra betalt för att skydda sin Quarterback och ge honom tid att producera ett bra spel. Quarterbacken står alltså bakom sin OL och ska här försöka hinna läsa vad motståndarna gör, läsa ut vart luckorna kommer dyka upp och antingen Passa bollen till en Receiver, Ge bollen till sin Running Back eller välja att Springa med den säljv. Quarterbacken har den enskilt viktigaste rollen i laget både som ledare, speldirigent och producerande spelare. Utanför linjen och Quarterbacken ställer man upp sina Skills spelare (Receivers). Dom här grabbarna är oftast väldigt snabba och smidiga och deras uppgift är att fånga bollen och springa i förutbestämda mönster (Routs) som ska underlätta för Quarterbacken. Bakom eller bredvid Quarterbacken ställer man upp med en Running back. Hans uppgift är att antingen få bollen och springa i ett förutbestämt hål som OL skapar eller hjälpa till att blocka åt sin Quarterback.

Defence: Ett försvar kan se ut på olika sätt beroende på vilken taktik man vill ha. Först ut är Defensive Line (DL). Likt OL så är dom här grabbarna stora men oftast något mindre än OL och något smidigare då en DL ska försöka ta sig förbi OL och fram till Quarterbacken för att stoppa honom och spelet. Bakom DL har vi Linebackers, LBs kan hjälpa DL genom att Blitza (Forcera in i luckor som skapas av DL och ta sig snabbt till QBn) eller backa bakåt och täcka av mark. Hinner en DL eller LB fram till QB innan han fått iväg bollen blir det en Sack! På utsidan har Defence också Skillsspelare som kallas Cornerback/Defensiveback. CB/DB ställer ofta upp framför Receivern och har som uppgift att göra det omöjligt för Receivern att fånga bollen. Längst bak i fältet har man en eller två spelare, Free Safety / Safety. Dom är den sista utposten om alla andra misslyckas med sina uppgift eller om QB kastar en väldigt djup boll kan FS/S hjälpa sina CB/DBs att försvara då dom oftast hamnar närmare bollen.

Special Team: Spelet är huvudsakligen uppdelad i offensiva och defensiva spel men det finns vissa speciella situationer som kräver speciella uppställningar då dessa spel är väldigt olikafrån de ordinarie spelen. Först har man en Kicker, Kickerns uppgift är att sparka bollen. Det kan handla om kickoff, Punt eller Field Goal. En Kickoff sker i samband med matchstart, efter halvlek eller efter poäng. Då ställer man upp vid 40 yards linjen och Kickern sparkar iväg bollen till motståndarna. Målet för resterande spelare är att hinna ner till mottagande motståndarspelare och tackla honom innan han tar för mkt mark. Punt sker när Offense misslyckat med sina 3 försök. Är man inte i Field Goal range väljer man att ”Ge tillbaka” bollen till motståndarna och snarlikt en Kickoff så sparkar Puntern ner bollen och resterande spelare försöker förhindra att motståndaren tar mark.  Field Goal sker oftast vid 4e försök då Offense inte är tillräckligt nära End Zone, Då ställer man upp med vad som kan kallas för en köttmur, samtliga spelare förutom Kicker och Holder står i muren och gör allt för att motståndaren inte ska hinna fram och störa Kickern.

Förklaring av olika ovanliga bettingalternativ:

Receiving Pass / rushyards av spelare – Vald spelare ska antingen motta pass och sedan ta yards till spelet är dött eller få bollen överlämnad av QB och sedan ta yards tills spelet är dött. Totalen efter slutsignal är sedan utfallet i spelet.

Passyard av spelare -  Handlar om hur många yards en Quarterback har passat under en match. Man räknar inte överlämning till RB.

Total Sacks -  En Sack är när en försvarsspelare tacklar/stoppar en Quarterback innan han fått iväg bollen. QB får inte passera LOS, då är det inte en Sack.

Totalt antal Touchdowns – Touchdowns är när Anfallet lyckas springa eller passa sig in i försvararnas End Zone. Då får man 6 poäng, Extrapoängen har ingenting med Touchdown att göra och spelar ingen roll om den sitter eller missas.

Total receptions by player – Utvald spelare måste ta emot bollen, då räknas det som mottagning. Det räcker alltså inte att han fått en pass som han har missat/tappat. Varje fångad pass är 1 mottagning.

Så där, Nu har vi betat av det mest fundamentala i vad som gäller för Amerikans Fotboll. Jag hoppas att artikeln har varit till hjälp för den som varit osäker på något och skulle det vara så att ni ännu har funderingar så är ni alltid välkomna att lyfta era frågor till mig i min tråd på Facebook! Må lyckan och spelgudarna vara på våran sida under den kommande säsongen!

Bäst spelbolag för NFL odds tycker jag är LeoVegas och Betsson utan tvekan och båda bolagen har fina bonusar att hämta.
LeoVegas 100 % upp till 2000 kr via denna länk --> LeoVegas  

Betsson 100 % upp till 1000 kr via denna länk --> Betsson

/Andersson

 

Välkommen till 5spades.com

5spades skapades av 5 glada killar, därav namnet. Idag är 5spades en av Sveriges största betting och speltips Community. 

 

Varje dag uppdaterar våra rekare sidan med gratis speltips och spelbloggar till alla våra läsare. 

 

Men inte bara speltips, utan även bettingtips, oddsjämförelse, en analys med exklusiv statistik och bäst odds för just det spelet. 

 

Förutom speltips och rekar på massor av sporter, erbjuder vi även en jämförelse av svenska casinon på nätet med heta bonusar. 

 

Checka in våra casino rekomendationer här!

 

Fördelar med 5spades.com 

Dagens bästa speltips på massor av sporter 

 

Hos oss hittar du speltips på en rad olika sporter, allt från fotboll till trav. 

 

Eftersom att våra experter brinner för olika sporter, får du alltid den bästa upplevelsen när du läser våra speltips. 

Vissa är exempelvis experter på fotboll och skriver speltips om fotboll och vissa är experter på ishockey och skriver speltips om ishockey. 

 

Eftersom att våra experter brinner för sport så kan du förvänta dig välskrivna tips och rekar. 

 

Du får inte bara speltips, utan även unika analyser för alla sporter, exklusiv statistik och en oddsjämförelse som ser till att du gör det bästa valet när du spelar. 

 

Klicka här för att komma till våra speltips!

 

Dessa sporter kan du läsa speltips om 

Spelbolag på nätet 

 

Det är svårt att välja spelbolag när det väl är dags att spela. Vi på 5spades jämför spelbolag och ger dig rekommendationer på trygga och säkra spelbolag.
Det kommer hjälpa dig att välja det bästa spelbolaget för dig.
 

 

När du väljer att spela via 5spades får du även tillgång till exklusiva insättningsbonusar och erbjudanden från de allra största spelbolagen.  

 

Checka in våra odds bonusar för att hitta det bästa spelbolaget för dig! 

 

Var finns 5spades?

 

Du hittar 5spades på ett par plattformar. 

 

Förutom hemsidan där vi dagligen publicerar gratis speltips, spelbloggar och oddsjämförelse.

Finns vi även på vår Facebook grupp med över 18 000 medlemmar.
På Facebook gruppen har vi ofta tävlingar, VIP evenemang, diskussioner och mycket annat.
 

 

Bli medlem du med! 

 

Följ oss även på Instagram!

 

Dela din expertis - skriv speltips med oss 

 

Brinner du för en idrott och sport? 

 

Vi är alltid öppna om du skulle vilja komma in i gemenskapen av experter och dela dina kunskaper. 

 

Du får en stor möjlighet att vara med att bygga nästa generations betting Community. 

 

Låter det intressant, kontakta oss här! 

 

Spela ansvarsfullt 

 

Med hjälp av Stödlinjen.se kan du läsa mer om spelberoende och hur man kan få hjälp. 

 

Stödlinjen.se erbjuder ett speltest som visar om du har ett spelberoende eller ligger i riskzonen.

Om du har frågor eller själv lider av spelberoende så kan du alltid kontakta stödlinjen.se mellan 9–21 på vardagarna. 

 

Besök stödlinjen.se för mer information! 

Partners

Copyright © 2019 5Spades