Spel ska vara kul och ett nöje

Vi på 5Spade förespråkar ansvarsfullt spelande och bryr oss.

För de flesta är spel underhållande och en gemenskap. När det kommer till spel om pengar eller hasardspel, främst på spelsidor online, som alltid finns tillgängliga, är det bra om man har en gräns på sina insättningar. Att spela ansvarsfullt och försiktigt är något som enbart du som person kan sätta gränsen vart den går. Spela aldrig för pengar som du inte har råd att förlora och framförallt, låna aldrig pengar för att försöka vinna tillbaka det som du har förlorat.

Spelandet kan annars snabbt leda till ekonomiska svårigheter och skapa problem för dig i vardagliga livet. Självklart är det roligt att vinna pengar på onlinespel och det kan vara underhållande om man håller en tydlig gräns. Dock är turen inte framme för alla spelare och det kan det leda till en desperation till att försöka vinna tillbaka och att man gör nya insättningar för pengar som man inte har råd att förlora.

 

All typ a onlinespel kan leda till spelmissbruk och vi har några tips på hur man kan behålla kontrollen.

Behålla kontrollen

Vi tycker att spelande ska vara en underhållande fritidsaktivitet. Att tänka på dessa enkla råd kan hjälpa dig att förhindra att spelandet blir till ett problem.

  • Att spela ska vara underhållande och inte ses som ett sätt att tjäna pengar.
  •  Spela förnuftigt och undvik att jaga vinster efter att du förlorat ett belopp.
  • Spela bara för pengar du har råd att förlora. Använd tjänsterna som bettingsidorna erbjuder för att göra insättningsgränser och hantera hur mycket pengar du spelar för.
  • Håll koll på hur mycket tid du spenderar på spel. Använd aktivitetsvarningar för att bli påmind om hur länge du varit inloggad på ditt konto.
  • Behåll balansen mellan ditt spelande och andra aktiviteter. Om spelandet är ditt enda intresse, tänk över om du fortfarande tycker det är roligt.
  • Ta regelbundna pauser från ditt spelande. Kontinuerligt spelande kan göra att ditt tidsbegrepp och perspektiv påverkas.
  • Spela inte när du är påverkad av alkohol eller när du är upprörd eller deprimerad.

Symptom

Ofta kan man själv märka att spelandet har gått för långt. Men ibland kan det vara någon närstående som behöver tala om att spelande har övergått till ett spelmissbruk. Det finns en hel del tecken som påvisar att spelandet inte längre är sunt utan istället har lett till att man fått olika problem.

Ett spelmissbruk behöver inte alltid leda till ekonomiska svårigheter, även om det oftast är så för de flesta spelare som har ett spelmissbruk. Istället kan ett spelmissbruk leda till problem med arbetet, familjen eller med andra uppdrag som man har för att man inte ägnar den tid som förväntas åt detta. En person som har ett spelmissbruk vet oftast att dennes spelande skapar problem men brukar oftast förneka detta inför sig själv och andra.

Sluta spela

För att sluta spela så kan man få hjälp då det finns ett flertal organisationer och föreningar som stöttar personer som har problem med sitt spelande. Man kan även gå i gruppterapi eller enskild terapi för att komma ur tvånget att vilja spela.

Ytterligare hjälpmedel för att ta sig ur ett spelmissbruk är att göra en självuteslutning antingen under en viss tid eller permanent från de spelbolag som man har spelkonto hos.

 

Stödlinjenstödlinjen erbjuder anonym och kostnadsfri rådgivning till spelare och anhöriga och är tillgänglig oavsett var i Sverige du bor. Kontakta Stödlinjen på telefonnummer 020-819 100 eller besök deras hemsida.

Kontakta annars oss så hjälper vi gärna till, vi tar ansvarsfullt spelande på fullaste allvar. Du kan kontakta oss genom att klicka här